Sommar kring Vänern

Midsommar är en av de största högtiderna i Sverige och innebär mycket att äta, dricka och dansa små grodorna runt majstången. Campa och turista i området kring Vänern, sveriges största sjö, och faktiskt i hela EU. Sjön består av 22 000 öar och vikar och dess strandlinje inkluderar ängar, lövsumpskogar och omfattande våtmarker och fågelmiljöer. Regionen är känd för kajakpaddling, kanotpaddling, fiske, simning och vandring. Det finns gott om saker att göra kring Gullspång. Njut av all naturens skönhet från en härlig picknickplats.

Att välja resmål var lätt men att hitta ett ställe att bo var en utmaning. Det blev ett vandrarhem med ställplats i Gullspång. På sommaren alla lämnar alla svenskar staden för att vara på landet. Vi lämnade Stockholm runt 10:00 på fredagen, i vår husbil – återigen, att hitta en sista minuten var dyrt och med inte många alternativ att välja mellan. Så rekommenderar starkt att boka alla husbil långt i förväg.

Med tanke på att det var en semester var vägarna riktigt lugna och trafiken flöt fint på motorvägen. Att köra nonstop skulle ha tagit oss cirka 4 timmar att komma till Gullspång, men vi bestämde oss för att göra några stopp på vägen och kolla in några ställen längs vägen.

Vårt första stopp var Kristinehamn som ligger vid Vänerns strand. En vanlig dag skulle staden vara en härlig och livlig plats att utforska. På midsommar var det dock helt öde. Det fanns inte en själ i sikte – bokstavligen. Vi parkerade på det stora torget och bestämde oss för att ta en snabb promenad för att hitta ett ställe att äta. De enda platserna som var öppna var en kebabbutik och en hamburgare/biffplats. Vi valde det senare och överraskande nog var maten riktigt bra.

Fun fact: En av världens största Picasso-skulpturer råkar bara finnas i Kristinehamn!

Vi hade också planerat att stanna till i Karlstad men med tanke på vår erfarenhet av Kristinehamn bestämde vi oss för att hoppa över det och stannade istället till för kaffe vid en 1700-talsherrgård där den kände svenske poeten Gustaf Fröding föddes 1860. Huset är öppet hela tiden. under sommaren och besöken är gratis. Det finns ett café / restaurang i lokalerna med en vacker innergård med utsikt över trädgården och sjön.

Härifrån fortsatte vi resan, körde genom några riktigt pittoreska landskap och vackra byar. Svenska sommardagar är långa och ljusa , så även om vi kom till vår stuga strax efter 18.00 var det fortfarande tidigt på kvällen för att ge oss ut på upptäcktsfärd i omgivningen.

Vi hade tänkt köpa lite mat och saker till hushållet i en närlivs, men med tanke på semestern hittade vi inga som var öppna. Så middagen blev lite grillning med lite vin (det enda vi hade förplanerat och tagit med hemifrån). Snacka om att göra rätt prioriteringar.

Related Post